X
Aradığın kriterlere uygun ürün bulunamadı.
Aradığın kriterlere uygun ürün bulunamadı.
İlgili Kategoriler
İlgili Markalar

Tarihin En Önemli 10 Sneaker'ı

1900’lerin başında spor ayakkabıların büyük ilgi görmesiyle ve 1917’de seri üretime geçmesiyle başladı bu hikaye. Aynı yıl efsane Converse All-Stars doğdu ve birkaç yıl sonra Indiana Hoops’un yıldızı Chuck Taylor iş birliği ile uzun yıllar süre gelen sneaker çılgınlığının temelleri atılıyordu.

100 yılı aşkın bu çılgınlık, basketbol, dans ve kay kay başta olmak üzere bir çok kültüre dokunurken milyonların delice takip edip, bekleyip, benzersiz hikayelerinden ilham alarak sahip olmaya çalıştığı o sneaker bizim için de çok önemli hiç kuşku yok ki.

Biz de sizin için tarihinin en önemli sneakerlarını derleyerek listemizi oluşturduk. İyi okumalar.


Converse Chuck Taylor

Sneaks Up

Converse All Star, ya da bir diğer adıyla Chuck Taylor, onlarca yıldır pop kültüründe önemli bir rol oynayan sneaker.

1900'lü yılların başında basketbol ayakkabısı olarak tasarlanan yumuşak pamuklu ve kauçuk tabanlı stili, geçen yüzyıl boyunca büyük ölçüde değişmedi.

Converse All Star ilk olarak 1917'de piyasaya sürüldü ve basketbol yıldızı Charles “Chuck” Taylor 1921'de Converse All Starların en büyük pazarlama gücü oldu. Bir yıl içinde markanın basketbol ayakkabısının yeniden şekillenmesine ilham verdi ve bu da "Chuck Taylors" lakabının ortaya çıkmasına yol açtı. Converse ayrıca Taylor'ın imzasını ve all-star yamasını onlara ilham veren sporcuya referans olarak ayakkabının yanına ekledi.

Bu dönemde, Converse All Star öncelikle bir basketbol sneakerıydı ve Taylor bunu böyle ilan etti. Sneakerları satmak için Amerika Birleşik Devletleri'nde basketbol etkinlikleri düzenledi. Aslında, Converse All Star 30 yılı aşkın bir süredir Olimpiyat oyunlarının resmi basketbol sneakerıydı. Daha sonra, II.Dünya Savaşı sırasında, ABD silahlı kuvvetlerinin resmi atletik sneakerı oldular. Chuck Taylor, jimnastik dersinden profesyonel ağırlık kaldırmaya kadar genel atletik sporlar içinde tercih edilen sneaker oldu.


Air Jordan 1

Sneaks Up

Air Jordan 1, üretilen ilk Air Jordan modeli oldu ve 1985 yılının Nisan ayında 65 $ 'a satışa sunuldu. Peter Moore tarafından tasarlanan ayakkabı, Nike'ın NBA'in Jordan 1 giyilmesini yasakladığını iddia ettiği ünlü bir pazarlama kampanyasının merkeziydi. - aslında NBA yönetiminden uyarı alan sneaker Air Ship modeliydi.

“Bred”, “Chicago”, “Black Toe” ve “Royal” gibi klasik renk tonlarında çıkış yapan AJ1, o zamandan beri diğer birçok renkte piyasaya sürüldü ve tarihin en retro ve tartışmasız en popüler Air Jordan'ı oldu.




adidas Superstar

Sneaks Up

Adidas Superstar ilk olarak 1969'da Adidas Pro Modelinin low top versiyonu olarak piyasaya sürüldü. Kauçuk ön kısmı nedeniyle Adidas Superstar “Shell Toes” veya “Shell Shoes” olarak da biliniyordu. Orijinal renkler siyah, lacivert, kırmızı ve beyazdır, ancak o zamandan beri Adidas Superstar birçok renkte üretilmiştir.

Adidas Superstar'ın asıl amacı basketbol dünyasıydı, ancak 1980'lerde bu durum değişmeye başladı. Hip-Hop kültürünün en önemli gruplarından Run DMC en sevdiği sneaker Adidas “Shell Toes” için My Adidas adında bir şarkı yazar. Bu şarkı ile her şey değişir. Adidas Superstar artık sadece bir basketbol sneakerı değildir. Hip-Hop kültürününde vazgeçilmez bir parçasıdır.


Air Force 1

Sneaks Up

Nike Air Force 1 ilk kez 1982'de basketbol için yapılmış bir sneaker olsa da, daha çok “stil” bir sneakerdı. Nike Air Force 1, Nike Air teknolojisine sahip ilk model oldu.

1980'lerden bugüne kadar popüleritesini korumuş ve sneaker dünyasında bir ikon haline gelmiştir.

1983 yılında low top olarak da üretilmeye başlanan Air Force 1 sneaker dünyasının en çok satanlar listesine de girmiştir.


Puma Suede

Sneaks Up

Puma  Suede  ilk  olarak  1968'de  piyasaya  sürülen  klasik  bir basketbol sneakerıdır.

Suede hem sneaker koleksiyoneleri hem de koleksiyoner olma anlar arasında en çok sevilen sneakerlardan biridir. Sneakerın üst kısmı süetten yapılmıştır. İsmini de burdan almaktadır.

Puma Suede hip-hop sahnesi tarafından benimsenmiştir. B-boys dünyasının en çok tercih ettiği sneaker olması, onu zamansız bir klasik haline getirdi. İnsanlara birçok renk seçeneği sunan Puma Suede, 1990'larda yeniden piyasaya sürüldü ve hayranlarına büyük bir heyecan yaşattı.


Reebok Classic Leather

Sneaks Up

Şimdi ikonik bir ayakkabı olan Reebok Classic Leather ilk olarak 1983 yılında piyasaya sürüldü.

Başlangıçta koşu ayakkabısı olarak yapılan Classic, spor performansına göre gündelik kıyafetlere öncelik veren ilk Reebok ayakkabılarıydı.

80'lerin fitness devriminden doğan Reebok Classic, bu yeni salon sporunun gidiş trendinin para kazandırdığını gördü. Reebok, bu noktada öne çıkarak trainer dünyasına "Classic" adını altın harflerle yazdırdı.


Vans Authentic

Sneaks Up

Vans, Paul Van Doren ve Jim Van Doren kardeşler ile iş ortakları Gordon Lee ve Serge Delia tarafından kuruldu. Oluşturdukları şirketin adı 'Van Doren Rubber Company' olarak adlandırıldı ve 16 Mart 1966'da Anaheim, California'da tescil edildi. O tarihi günden kısa bir süre sonra, elbette Vans #44 Deck Sneaker ama bizim bildiğimiz ve tanıştığımız adı ile "Vans Authentic" doğdu.

Birkaç yıldır faaliyet gösteren Van Doren Rubber Company, basit sneaker sunumu ile kaykay sporu ile ilgilenen yeni ve heyecan verici bir kalabalığın dikkatini çekmeye başladı. Kaykay sporunun 1974 yılı civarında patlaması ile Güney Kaliforniya' da bütün kaykaycılar "Vans Style #44" giymeye başladı. Çok kısa ve hızlı bir sürede en çok tercih edilen ve giyilen sneaker oldu. Bu durum Vans Authentic'i kült sneakerlardan biri haline getirdi.

Air Max 90

Sneaks Up

Tasarımcı Tinker Hatfield, orta tabandan yukarıya doğru renkleri ve şekilleri harmanlayıp, benzersiz, hızlı ve agresif bir görünüm yarattı. Orta taban, çeşitli performans ve malzeme seçeneklerine izin vermek için ön ve arka bölmelere ayrıldı. Air Max 90, üst kısımdaki yedi kalıplanmış parçadan biri olan örgülü giriş kısmıyla sisteminde bir ilke sahipti. Air Max 90 ilk olarak Air Max III olarak biliniyordu, 2000 yılında retro olarak üretilmeye başlandı ve o tarihten itibaren Air Max 90 adını aldı.


Reebok The Pump

Sneaks Up

Reebok Pump, ilk kez 24 Kasım 1989'da piyasaya sürüldü.

Ayak bileği etrafında kilitleme sağlamak için alt ve üst dilde benzersiz bir bağlantı yastığını düzenleyen dahili bir şişirme mekanizmasına sahip olan ilk sneaker.

O dönem Reebok hedefine Jordan Brand'i alır. M.Jordan' ın sahadaki en büyük rakibi olan Dominique Wilkins'ı Pump reklamında kullanır.

''Pump up, Air out'' sloganıyla yola çıkılır. Dominique Wilkins reklamda M.Jordan'a itafen “Michael, my man, “if you want to fly first class, pump up and air out!” diye seslenir.


New Balance 574

Sneaks Up

1988'de New Balance belki de en ünlü sneakerı 574'ü piyasaya sürdü.

Başlangıçta yüksek düzeyde konfor ve istikrar sunmak için teknik bir koşu sneakerı olarak tasarlanan 574, koşu parkurlarından popüler kültürün önemli bir sneakerı konumuna geldi.

90'ların ünlü rap grubu A Tribe Called Quest - "Jazz (We've Got) Buggin' Out" şarkısında şu sözlere yer verir ; “You wanna diss the Phifer but you still don’t know the half, I sport New Balance sneakers to avoid a narrow path” ve NB 574'ün popüleritesini bir nevi taçlandırmış olur.